Теми за тегом: їжа
World Central Kitchen (WCK) продовжує підтримувати українські громади в межах щорічної програми “Насіння Надії”. Ця ініціатива допомагає людям вирощувати власні овочі, покращуючи доступ до їжі в умовах війни. Цього року організація передасть 50 000 наборів насіння у найбільш постраждалі регіони України, щоб допомогти людям забезпечити себе свіжими овочами та зміцнити продовольчу безпеку.
У 2025 році набори насіння будуть доставлені до десяти областей. Це Донецька, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Київська, Хмельницька області.
До складу наборів входять насіння капусти, кабачків, кропу, редиски, томатів, буряка, петрушки, солодкого перцю, огірків та моркви. Це дасть сім’ям можливість мати свіжі овочі та частково забезпечити себе продуктами. Окрім індивідуальних домогосподарств, програма охоплює також внутрішньо переміщених осіб у модульних містечках.
Ініціатива уже стартувала. За попередньої домовленості журналісти мають змогу висвітлити процеси роздачі насіння.
Програма “Насіння Надії” була започаткована у 2022 році у відповідь на перебої постачання продуктів через бойові дії.
Довідково: World Central Kitchen — некомерційна неурядова організація, яка забезпечує харчуванням постраждалих після стихійних лих та різного роду катастроф. WCK заснована в 2010 році знаменитим шеф-кухарем Хосе Андресом, який разом з командою готував їжу на Гаїті після руйнівного землетрусу.
Волонтери із Нідерландів Френкі та Коен 1 лютого знову вирушають в Україну, зокрема у зону бойових дій. Це вже їхня 30-та гуманітарна місія. Під час поїздки вони зосередяться на роздачі їжі людям, які постраждали від війни (Френкі та Коен вже роздали понад 200 000 порцій картоплі фрі та голландських снеків). Також будуть вивозити із прифронтової зони мешканців, які не мають змоги виїхати самостійно. Цих людей вони привезуть до притулку “Голландський дім” (The Holland House), який створили у Дніпрі.
Під час попередніх місій Френкі та Коену довелось переживати небезпечні ситуації. Зокрема, 27 червня 2023 року, коли російська армія ударила ракетами по центру Краматорська, вбивши 13 людей та поранивши ще 64. Серед поранених були і нідерландські волонтери.
За попередньої домовленості журналісти мають змогу поспілкуватись із Френкі та Коеном у Києві, або Дніпрі.
Довідково: Волонтерська діяльність нідерландців розпочалась на початку повномасштабної війни. Френкі керує кафе в Нідерландах і використовує фуд-траки для продажу картоплі фрі та інших закусок на різноманітних заходах. Коли він побачив кадри із біженцями, які в’їжджали до Польщі в лютому 2022 року, то вирішив роздавати картоплю фрі на польсько-українському кордоні. Його підтримав друг Коен. Згодом вони перетнули український кордон і працювали у Львівській області. Потім поїхали на Київщину, звідки щойно вигнали росіян. Трохи пізніше – до Харківської області, а потім вперше на Донбас. Відтоді волонтери десятки разів виїжджали на Донбас, а також у Херсонську та Запорізьку області.
До повномасштабного ворожого вторгнення Олексій, який у війську отримав псевдо “Йогурт”, організовував фестивалі, гастротури та брав участь у відомому українському кулінарному шоу. Після того, як російська армія атакувала Україну, чоловік мобілізувався та взявся змінювати харчування у зенітно-ракетному артилерійському дивізіоні 47 ОМБ “Маґура”: зібрав кошти та облаштував “фудтрак”.
Це кухня на колесах, яка не прив’язана до одного місця і може швидко переїжджати. Перший “фудтрак” вже успішно працює на фронті та забезпечує українське військо харчуванням. Нині Олексій очікує на другий “фудтрак”, який спершу приїде до Києва на дооблаштування усім необхідним, а після поїде на передову до бійців. Олексій мріє, що у подальшому його проєкт замінить польову кухню на мобільну, а “фудтрак” покажуть на параді на честь Перемоги.
Нині Олексій перебуває на передовій. Військовий готовий до спілкування з журналістами онлайн і, за попередньою домовленістю, офлайн.
У Львові відкрили першу ком’юніті кухню World Central Kitchen у прихистку для внутрішньо переміщених осіб. Простір для кухні облаштували в гуртожитку, де раніше не було умов для приготування їжі. У приміщенні колишньої актової зали звели додаткову стіну, створивши сучасну кухонну зону. Вона повністю обладнана всім необхідним: електричними плитами, духовками, холодильниками, витяжками, робочими поверхнями, зоною для миття посуду та генератором для безперебійної роботи.
Прихисток може вміщувати до 300 осіб — 100 дітей, 100 дорослих і 100 літніх людей. Завдяки новій кухні мешканці отримали можливість готувати смачну та якісну їжу у комфортних умовах.
З 1 червня 2022 року до моменту відкриття громадської кухні, World Central Kitchen надала понад 157,000 порцій для ВПО з прифронтових територій, що проживають у прихистку.
Довідково: Від початку російського вторгнення World Central Kitchen приготувала понад 274 мільйони порцій їжі, з яких 68 мільйонів — гарячі страви. Також організація доставила 10 144 028 продуктових наборів загальною вагою 109 037 тонн.
Заснована всесвітньо відомим шеф-кухарем Хосе Андресом, World Central Kitchen із самого початку своєї діяльності демонструє виняткову відданість, допомагаючи людям під час природних катастроф, воєн та інших криз.
World Central Kitchen продовжує підтримувати українські громади, які постраждали від війни, і з початком зимового періоду запускає ще одну ініціативу – видачу овочевих наборів.
Щотижня 8 550 наборів надходять до прифронтових громад у Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Харківській, Чернігівській та Запорізькій областях. Кожен пакунок містить 9 кг овочів, необхідних для приготування традиційних українських страв. Зокрема, у наборах є буряк, капуста, морква, цибуля, картопля та часник.
У WCK зазначають, що зимовий період є особливо складним для багатьох українців, які зіткнулися з перебоями в постачанні продовольства або перебувають у зонах, де доступ до продуктів обмежений чи відсутній.
Довідково: World Central Kitchen — некомерційна неурядова організація, яка забезпечує харчуванням постраждалих після стихійних лих та різного роду катастроф. WCK заснована в 2010 році знаменитим шеф-кухарем Хосе Андресом, який разом з командою готував їжу на Гаїті після руйнівного землетрусу.
ГО “Кожна Тварина” разом з дієтологом Марком Шпарою, партнерами Макро-2019 та Eat Me At розробили 7 добових рослинних раціонів для військових. Мета — забезпечити рослинною їжею військових веганів, вегетаріанців, та тих, хто постує або не споживає продукти тваринного походження через проблеми зі здоровʼям.
Захисники та захисниці можуть безплатно замовити “веган-пайок”, в який входить 18 рослинних страв (8 перших та 10 других страв готових до вживання).
Пайки надсилають військовим поштою.
Журналісти мають змогу дізнатись більше про веган-пайки для захисників у Києві.
Довідково: Громадська організація “Кожна Тварина” була заснована у 2019 році з метою популяризації веганства та формування руху за права всіх тварин. З початку повномасштабного вторгнення організація безоплатно відправила понад 2000 тижневих веган-пайків для військових. Також вони провели девʼять благодійних фестивалів “Веган Вікенд”, де зібрали та передали 3,5 мільйона гривень на потреби Сил оборони.
Благодійна організація “Мурашки” офіційно з’явилася у Києві у вересні 2022-го року. Втім, насправді, команда однодумців взялася волонтерити на підтримку ЗСУ набагато раніше. Волонтери об’єдналися і створили колектив під назвою “Мурашки” на наступний день після початку великої війни. А вже за два тижні команда виготовила та надіслала на фронт перші готові порції галет та джерок. Навесні того ж року волонтери закупили обладнання і тоді ж сформували перший виробничий цех.
Щомісяця команда волонтерів виготовляє та надсилає на передову понад 30 тисяч порцій страв для українських захисників. А за весь час роботи БО виготовила понад 4 тисячі літрів протизастудних сумішей, понад 230 тисяч порцій галет та понад 360 тисяч порцій сухих страв.
В команді організації щоденно працюють 15-25 волонтерів. До роботи часто долучаються й іноземці.
Команда екстреного реагування міжнародної неприбуткової організації World Central Kitchen підтримує масштабні евакуації з Вовчанської та Липецької громад Харківської області. WCK з першого дня доставляє постраждалим гарячі обіди, напої, надає емоційну підтримку.
З 10 травня організація роздала тисячі гарячих порцій, а також сендвічі для евакуйованих, яких уже близько 10 000. Нещодавно команда також почала підтримку евакуйованих із Сумської області в місто Суми.
Команда запрошує всі медіа до співпраці та висвітлення будь-яких напрямків роботи WCK.
Довідково: В Україні організація WCK надає гаряче харчування, овочеві набори, продуктові набори, насіння на прифронтових територіях, а також допомагає в великих містах після ракетних атак: надає гарячі напої та їжу постраждалим та працівникам ДСНС. Загалом, від початку роботи у лютому 2022 WCK приготувала понад 260 млн порцій для українців.
Працівники поїзда-кухні відтепер готують їжу і для Харківської психіатричної лікарні. Заклад був пошкоджений російськими ракетами у ніч на 27 квітня цього року. На момент удару в ньому перебувало 60 пацієнтів та 5 лікарів. Поки харчоблок лікарні та інші господарські приміщення відновлюють, про їжу для пацієнтів потурбується поїзд-кухня Укрзалізниці.
Довідково: У вересні 2023 року Укрзалізниця створила перший у світі автономний поїзд-кухню — Food Train. Такий поїзд здатен забезпечити понад 10 тисяч порцій їжі на день будь-де і будь-коли. Food Train може автономно працювати 5-7 днів, а обладнання дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо.
Від початку роботи команда поїзда-кухні виготовила вже 350 000 порцій їжі, з яких 265 000 — для постраждалих за останній місяць мешканців Харківщини. Закупівлі продовольства та функціонування поїзда фінансує Фонд Говарда Баффета (The Howard G. Buffett Foundation).
Історія прифронтової їдальні поблизу Павлограда, що на Дніпропетровщині, почалася з однієї каструлі борщу. До повномасштабного вторгнення подружжя підприємців Наталія та Анатолій Біловол опікувалися рестораном. 24-го лютого 2022-го року вони зачинили свій заклад, а за два дні знову відкрили його — як безкоштовну їдальню для військових. Перша страва, яку подали українським захисниками, що їхали на передову, був борщ. Наталія розповідає: борщу було небагато, всього одна каструля, втім цього вистачило, аби нагодувати кількох бійців. Згодом їдальні почали допомагати односельці Наталії та Анатолія, які готували для військових, та волонтери, що привозили необхідні продукти. Окрім борщу, у меню з’явилися картопля, салати і компот. Тим, хто не міг зупинитися і поїсти, волонтери давали їжу з собою.
За добу їдальня може прийняти до двох тисяч армійців. Волонтери працюють у закладі позмінно, дехто з місцевих чергує навіть уночі. Готувати для військових приїжджають люди з різних куточків України, привозять продукти та домашні смаколики. За два роки роботи їдальні подружжя Наталії та Анатолія вже не можуть порахувати, скільки літрів борщу та кілограм їжі їм вдалося приготувати для українських захисників.