Міністерство освіти та уряд планують забезпечити безоплатним харчуванням дітей 1-4 класів та дошкільних навчальних закладів – Андрій Сташків
Важливо, аби безоплатне харчування у школах та дошкільних закладах отримували не тільки пільгові категорії учнів.
Таку думку висловив заступник міністра освіти Андрій Сташків під час брифінгу за результатами підписання очільниками 11 ОВА договорів із Всесвітньою продовольчою програмою ООН в Україні для розширення програми шкільного харчування, який проходив в Медіацентрі Україна – Укрінформ.
«Якщо говорити про нашу ціль, як основну стратегічну ціль Міністерства освіти і в цілому уряду, – це забезпечити безкоштовним харчуванням дітей початкових, 1-4 класів, а також дошкільних навчальних закладів. На цей момент в Україні ми маємо 1,5 мільйона таких учнів, і вони всі навчаються в закладах освіти – хтось онлайн, хтось офлайн. Але на даний час тільки пільгові категорії обов’язково забезпечені безкоштовним дитячим харчуванням – це порядку 700 тисяч учнів, і їх щоразу більше, адже до переліку пільгових категорій учнів у нас зараз потрапили категорії дітей, які постраждали внаслідок війни. І, на превеликий жаль, кількість таких дітей щороку більша й більша. Тому ми хочемо, щоб не тільки пільгові категорії мали безоплатне харчування, а й всі учні 1-4 класів», – наголосив він.
Водночас він зазначив, що важливим завданням є також створення однакового меню для всіх категорій учнів, а також вирівняти ситуацію з вартістю харчування.
«В нас дуже різна ситуація з вартістю харчування в школах і також ми працюємо з Мінекономіки, щоб вирівняти цю ситуацію, щоб в нас не було, що в одних школах діти харчуються за умовних 15 грн в день, а в інших школах за 120 грн в день. Знову ж таки, проєкт ВПП ООН допоможе нам вирівняти цю ситуацію з харчуванням», – додав він.
Андрій Сташків також наголосив на важливості підтримки самих кухарів, які готують їжу і медсестер, які контролюють приготування цієї їжі в навчальних закладах. Так, заступник міністра зазначив, що Міністерство освіти вже протягом цього року, ще до прийняття відповідної стратегії, здійснювало організацію кулінарних хабів в різних областях, де вже проходять навчання кухарі шкіл. Наразі, за його словами, вже відкрито шість таких хабів, і планується відкриття ще.
Читайте більше: https://mediacenter.org.ua/uk/novini